Obiectul lunii Februarie

Obiectul lunii Februarie

Ceas de șemineu

     Obiectul acestei luni reprezintă un ceas de șemineu cu pendulă, model Lauffen W6 D.B.G.M. 148 P 4/4 Westminster. Seria acestui ceas este 163765, numărul său de producție fiind 009683.
      Acesta a fost realizat între anii 1950-1952, în fabrica de ceasuri Lauffen din Mühlen am Neckar (Germania), la poalele munților Schwarzwald (Pădurea Neagră). Modelul de ceas a fost realizat pentru a fi vândut în întreaga lume. Nu se știe cu exactitate câte astfel de ceasuri au fost produse, dar numărul lor depășea 10 000 de exemplare. Dintre cele păstrate, majoritatea sunt funcționale și astăzi.
      Bazele companiei Lauffer au fost puse în 1872 de către Johann Martin Lauffer, care deschidea o fabrică specializată în producerea și repararea utilajelor agricole. Fii acestuia extind compania, dar axează producția mecanică spre domeniul de activitate al fiecăruia. În 1930, nepotul fondatorului, Karl Lauffer (1912-2001), ceasornicar, își deschidea o fabrică de producere în serie a ceasurilor de birou și de șemineu. Modele asemănătoare celui prezent au fost fabricate încă din anii 1930, dar acelea aveau cadran cu cifre romane. Modelul de ceas cu cifre arabe începe să fie produs abia în 1950.
      Carcasa obiectului este realizată din lemn de nuc și se sprijină pe patru piciorușe din același material. În partea din față, carcasa prezintă o lentilă din sticlă, care se deschide cu balama și se închide cu clemă. Cadranul metalic este aplicat cu logo-ul companiei Lauffer Tischuhr și inscripționat cu cifre aurite. Limbile ceasului (2) sunt din alamă. Numai cele trei tije de întoarcere a mecanismului au fost realizate din oțel. În spate, ceasul prezintă o ușă cu balama, care se închide cu cheiță. Pe interiorul ușii a fost aplicat un abțibild, partial lizibil, pe care se distinge, mai ales, seria de producție a obiectului. În spațiul-cupolă din interiorul carcasei se distinge o cutie din alamă (care conține mecanismul propriu-zis), prinsă pe lemn prin două table zincate. Pe cutie este gravat modelul mecanismului și numărul de producție al acestuia. Exterior cutiei din alamă se mai disting două rotițe zimțate, o pendulă și un sistem care antrenează ciocănele de lovire. Sub cele cinci ciocănele de lovire se profilează cinci tije de sunet. Sunt vizibile 13 cristale metalice, cu rol de ax pentru rotițele mecanismului. Împreună cu ceasul, la cumpărare se primea și o cheiță de întoarcere din alamă, gravată cu sigla companiei. Ceasului expus aici îi lipsește cheița de întoarere, dar mecanismul este perfect functional. Din motive de conservare a obiectului, am preferat să îl expunem cu mecanismul în stagnare.
      Modelul se numește 4/4 Westminster deoarece la fiecare sfert de oră este intonată o parte distinctă a melodiei Westminster, iar la oră fixă sunt cumulate toate cele trei părți și melodia este intonată în întregime. 148 P, din titulatura modelului, înseamnă că întregul mecanism conține 148 de axuri pentru rotițe (cristale), chiar dacă numai 13 dintre acestea sunt vizibile. Pentru epoca producerii sale, ceasul avea o precizie extraordinară, el întârziind un minut abia după 365 de zile.
      Melodia Westmister, utilizază la palatal omonim, a fost pentru prima data intonată în 1793 de orologiul catedralei Sfânta Maria Mare din Cambridge.

Număr Inventar: 13644; Istorie
Lungime şi lăţime: 560 x 165 mm;
Înălţime: 205 mm;
Greutate: 3483 g.