Obiectul lunii Martie

Carte în cutie antipraf

       Obiectul acestei luni reprezintă o carte în copertă antipraf. Titlul lucrării, „Chora. Bizantium’s shining piece of art” se traduce prin „Chora. Strălucitoarea operă de artă a Bizanțului”. Vedeta subiectului este fosta mănăstire Chora din Istanbul, cunoscută drept Kariye Cami, astăzi muzeu. Cartea se află la prima ediție. Lucrarea este editată de Akșit Kultur ve Turizm Yayincilik, autor fiind arheologul Ilhan Akșit. Fotografiile aparțin lui Erdal Yazici, Izzet Keribar, Bekir Baki Aksu, Kadir Kir, Halim Kulaksiz și Hasan Basri Oszu. Traducătorii din limba turcă al acestei lucrări sunt soții Ayșegul Eryilmaz Williams și Jason Ryan Williams. nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;Cartea a fost editată sub coordonarea lui Necdet Akșit.
Cartea este editată în anul 2010 la Istanbul, aflându-se la prima ediție. Achiziția ei a fost făcută de către managerul Muzeului Municipal Curtea de Argeș, direct de la magazinul oficial al Kariye Cami.
       Coperta este din carton gros, îmbrăcată în pânză roșie, cu scris aurit pe partea frontală. Supracoperta este pliată spre interiorul cărții, ca protecție împotriva deteriorării. Cutie antipraf din carton și pânză roșie, având pe cele două părți aceleași imagini cu cele de pe supracopertă. Cotor în continuarea copertei, din același material cu aceasta. La interior, cotorul prezintă 30 de nervuri de legare. Legătura prezintă 12 puncte de cusătură. Supracoperta 1: fotografie a plafonului, reprezentând o rozetă care are în centru pe Hristos Pantocrator, iar cele 24 de raze ale rozetei prezintă cei 24 patriarhi ai Vechiului Testament. Supracoperta 2: fotografie a scenei Anastasios, adică Învierea Domnului. Legătura aparține editorului: Akșit Kultur ve Turizm Yayincilik. Suportul textului este o hârtie lucioasă neacidă, alfabetul fiind latin extins cu diacritice.
       Cartea are formatul IV, cuprinzând cinci studii introductive, 3 părți, un Glossar și o Bibliografie. Formatul cărții este dreptunghiular, cu lățimea mai mare decât lungimea. Lucrarea prezintă 238 de pagini ilustrate și o foaie albă la sfârșit. Tirajul publicației este necunoscut.
       Conținutul lucrării reunește cinci studii introductive, 3 părți, un Glossar și o Bibliografie. Prima parte, intitulată „Mosaics of Chora” cuprinde 41 de capitole, fiecare tratând câte o scenă mozaic din interiorul bisericii. A doua parte, „Parecclesion”, cuprinde 25 capitole care tratează câte o scenă frescă. Partea a treia, „Byzantine Churches and Monasteries”, cuprinde un studiu și două capitole referitoare la bisericile Hagia Eirene și Hagia Sophia.

Număr Inventar: 13783; Istorie
Lungime şi lăţime: 30,5 x 39 cm
Oglinda paginii: 23 x 32 cm
Grosimea cotorului: 3,5 cm
Grosimea copertei: 4 mm
Grosimea paginei: 0,26 mm
Greutate: 3483 g